За нас

Идеята за създаването на „Таралеж – клуб за културни инициативи” се роди спонтанно, в приятелска среда, между хора, на които им пука за духовното развитие на улицата ни, града ни, страната ни. Пука ни не само за това, че в съвремието ни културата почти винаги е оставяна в „трета глуха”, а и за необятната пропаст, която сякаш се отваря между носителите на изкуството и неговите потенциални почитатели.

От доста време и ние сме част от тази слабост и я преживяваме лично. Всички българи сме чували грандиозни планове за възраждане на културата, сълзливи оплаквания от бездействието на институции, фондации, учреждения… Всеки от нас има своите мотиви, рецепти, основания. Затова ние от „Идействие” предложихме и своето лекарство за преборването с проблема.

Тъй като сме убедени, че на първо място трябва да се намали (и по възможност да се заличи) дистанцията между творец и почитател на изкуството, решихме да създадем място, на което всеки да може да представи своите идеи без ограничения на изкуство, стил или похват. „Таралеж – клуб за културни инициативи” има за основна цел да предложи непосредствана среда, която да зарежда с идеи и да предостави свободна, творческа атмосфера за всички, които искат да изразят себе си по начина, който им се струва най-вълнуващ, подходящ или провокативен.

И за да не сме голословни, веднага преминахме към (И)действие. Макар и „Таралеж”-ът да е част от културния живот на Самоводската чаршия, Велико Търново и България само от няколко месеца, успяхме да организираме няколко фестивала, десетки пърформанси, представяния на изложби, независими артисти, традиционни и нетрадиционни занаяти, изкуства… В духа на разбиранията ни за непосредственост даваме място за изява на утвърдени художници и начинаещи грънчари, млади поети и майстори-занаятчии, боди арт творци и вдъхновени музиканти. Организираме литературни четения, прожекции на модерно кино, пленери по изкуствата…

За да продължим успешната реализация на начинанието си получихме и подкрепата на Община Велико Търново, съвместно с която ще осъществим бъдещите си инициативи. А те ще бъдат още по-шарени, провокативни и ще продължават да слагат културата на мястото й – там където хората се превръщат в творци, а творците се срещат усмивка в усмивка с хората – в  клуба за културни инициативи „Таралеж”. Чувствайте се винаги поканени!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s