„Нощ на Самоводската чаршия“ – стълби между миналото и настоящето

За презентацията е нужен JavaScript.

Стотици почитатели на българските традиции се събраха снощи на Улицата на занаятите във Велико Търново, за да станат част от фестивала „Нощ на Самоводската чаршия”. И не останаха разочаровани, защото всеки успя да открие нещо, което да го вдъхнови, провокира или зарадва.

Празникът започна още преди обявения час. В неформална обстановка, разбира се. Музикантите от група Eriney подгряха подранилите посетители на арт клуб „Таралеж” с кратка репетиция, която само загатна за истински вдъхновяващото им представяне. По същото време Атанас Пеев и Николай Беляшки вече раздаваха с пълни шепи магията на родопските си каба гайди, правейки първите гости на фестивала съпричастни на духа му.

Официалната програма започна с награждаването на победителите от фотоконкурса „Самоводска чаршия – улица на занаятите”, организиран от Клуб за културни инициативи „Таралеж” и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Подготвената специално за целта изложба включваше тридесетте най-добри снимки от общо двеста, участвали в конкурса.

Наградите бяха връчени лично от Цветомир Бояджиев – управител на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Победител във фотоконкурса стана Павел Граматиков, получил гравюра от Кирил Томанов. Второто място журито отреди за Милица Желева, която бе наградена със специално изработено от куюмджията Тодор Кушлев украшение. Третата позиция остана за Веселина Христова, зарадвана с ръчно изписана чиния, осигурена от ателието на грънчарката Нина Нешева.

Журито отреди и две награди за най-младите участници – шестнадесетгодишните  Кристина Симеонова и Яна Славева. Те получиха дърворезбовани фигурки от ателие „Стойчеви”. Призът на публиката (опрелелен чрез гласуване в социалните мрежи) отново отиде при Милица Желева. Тя бе наградена с изработен от майстор Кирил Тенджерков нож, който по стара българска традиция трябваше да си „откупи” с дребни монети.

Пътят – петата посока бе озаглавено начинанието на младите художници Александра Димитрова, Ганчо Йорданов, Димитър Стефанов и Пламен Костадинов, чието произведение ще бъде най-дълготрайното „наследство” на есенната Нощ на Самоводската чаршия. Идеята на младите художници бе да вдъхнат живот на стълбите до старата поща, превръшайки ги в дълга шарена черга с мотиви от фолклора на Югозападна България.

Гергана Пенова пък изненада приятно малките гости на Самоводската чаршия със своята „Картина от сенки”. Децата получиха възможност за първа творческа изява, „улавяйки” сенките на свои връстници на платното.

Магичните музиканти от Eriney оправдаха очакванията и наситиха Улицата на занаятите с богатото си авторско звучене, умело съчетаващо балкански фолклор, ориенталски елементи и западноевропейска средновековна музика.

Концептуалната идея на „Нощ на Самоводската чаршия” като своеобразен мост между традициите и съвремието бе завършена от последните две изпълнения на сцената – музикантите Радан и Наско, които представиха модерното си звучене, и танцовата програма на “The Centre”.

Макар и останала в сянката на многобройните събития, НОВИНАТА от есенното издание на „Нощ на Самоводската чаршия” е една – всичките дюкяни на майсторите от Улицата на занаятите вече имат свое общо лого и сертификат, удостоверяващи автентичността на изработените с много труд, майсторство и любов произведения на изкуството.

Късчетата от миналото, представящи уникалната българска душевност пред света, ще бъдат сертифицирани по идея на управителя на Общинската агенция по туризъм Цветомир Бояджиев. Автор на логото е Дамян Бумбалов от сдружение „Идействие”, създатели на Клуб за културни инициативи „Таралеж”.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s